Zupa - krem z dyni (dwie wersje)


Uwielbiamy dynię! Wspaniałe warzywo na jesień i zimę. Rozsłoneczni nawet najbardziej pochmurny dzień ;)
Najczęściej z dyni robię szybkie zupy-kremy. Są bardzo smaczne, rozgrzewające, a przy tym efektowne i prościutkie w wykonaniu.
Przepisów na zupy z dyni jest masę, poniżej podaję dwie ulubione, sprawdzone wersje, które robię co roku od kilku już lat.
Obydwa przepisy były zapewne kiedyś podawane na Galerii Potraw. 


ZUPA KREM Z DYNI Z NUTKĄ CURRY (wg. A. Kręglickiej)

Składniki
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • mały ziemniak
  • dynia
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka curry
  • wywar warzywny
  • w razie potrzeby przyprawy: sól, pieprz, cukier 
  • pestki dyni uprażone na suchej patelni
Wykonanie:
  1. Na oliwie zeszklić cebulę i czosnek, dodać pokrojonego ziemniaka i pokrojoną dynię i posypać curry. 
  2. Smażyć mieszając ok. 5 minut. 
  3. Zalać wywarem, gotować do miękkości. 
  4. Zmiksować.
  5. Zupę rozlać na talerze, posypać uprażonymi pestkami dyni i polać oliwą.

ZUPA KREM Z DYNI Z GRZANKAMI CYNAMONOWYMI

Składniki:
  • mała cebula (lub połówka większej)
  • ząbek czosnku
  • marchewka pokrojona w plasterki
  • dynia pokrojona w kostkę
  • wywar warzywny lub rosół
  • masło
  • cynamon
  • chili w proszku
  • miód wielokwiatowy lub akacjowy
  • dobra oliwa z oliwek
Wykonanie:
  1. Na maśle zeszklić cebulę dodając posiekany ząbek czosnku i posypując cynamonem (1 płaską łyżeczkę) - ach ten zapach...
  2. Dodać marchewkę i dynię, zalać wywarem, gotować do miękkości. 
  3. Zmiksować, doprawić chili,  miodem i solą.
Grzanki cynamonowe: 2 kromki chleba pszennego okroić ze skórki, pokroić w drobną kostkę, zrumienić na suchej patelni. Potem skropić oliwą, posypać cynamonem, poruszać patelnią, aby składniki się wymieszały i jeszcze chwilkę podpiec razem.

Na talerzu polać zupę oliwą i posypać grzankami.



Smacznego!