Uwielbiamy dynię! Wspaniałe warzywo na jesień i zimę. Rozsłoneczni nawet najbardziej pochmurny dzień ;)
Najczęściej z dyni robię szybkie zupy-kremy. Są bardzo smaczne, rozgrzewające, a przy tym efektowne i prościutkie w wykonaniu.
Przepisów na zupy z dyni jest masę, poniżej podaję dwie ulubione, sprawdzone wersje, które robię co roku od kilku już lat.
Obydwa przepisy były zapewne kiedyś podawane na Galerii Potraw.
ZUPA KREM Z DYNI Z NUTKĄ CURRY (wg. A. Kręglickiej)
Składniki
- mała cebula
- ząbek czosnku
- mały ziemniak
- dynia
- oliwa z oliwek
- łyżeczka curry
- wywar warzywny
- w razie potrzeby przyprawy: sól, pieprz, cukier
- pestki dyni uprażone na suchej patelni
- Na oliwie zeszklić cebulę i czosnek, dodać pokrojonego ziemniaka i pokrojoną dynię i posypać curry.
- Smażyć mieszając ok. 5 minut.
- Zalać wywarem, gotować do miękkości.
- Zmiksować.
- Zupę rozlać na talerze, posypać uprażonymi pestkami dyni i polać oliwą.
ZUPA KREM Z DYNI Z GRZANKAMI CYNAMONOWYMI
Składniki:
- mała cebula (lub połówka większej)
- ząbek czosnku
- marchewka pokrojona w plasterki
- dynia pokrojona w kostkę
- wywar warzywny lub rosół
- masło
- cynamon
- chili w proszku
- miód wielokwiatowy lub akacjowy
- dobra oliwa z oliwek
- Na maśle zeszklić cebulę dodając posiekany ząbek czosnku i posypując cynamonem (1 płaską łyżeczkę) - ach ten zapach...
- Dodać marchewkę i dynię, zalać wywarem, gotować do miękkości.
- Zmiksować, doprawić chili, miodem i solą.
Na talerzu polać zupę oliwą i posypać grzankami.