MAKARON '15 (kalafior i sardele)



Przepis na szybki makaron, z włoskiego programu kulinarnego. Pewna przesympatyczna starsza para zaprezentowała go jako swoje danie popisowe (potem znalazłam ten przepis w mojej włoskiej książeczce kulinarnej). Nam smakowało, choć... nie wiem, czy powtórzymy ten eksperyment. Jednak - warto spróbować, to naprawdę bardzo ciekawe połączenie smaków.

Składniki:
makaron rigatoni (takie rurki jak penne rigate, ale większe)
kalafior podzielony na cząstki ugotowany al dente
mała cebula
kilka sardeli z puszki lub słoiczka (anchois)
po garstce rodzynek i orzeszków piniowych
starty ser pecorino

Makaron gotować.
Na rozgrzaną oliwię wrzucić cebulę i sardele, chwile razem przesmażyć. Dodać rodzynki i pinole.
Potrzymać razem na gazie, wrzucić kalafiora, wlać parę łyżek wody z gotowania makaronu i wrzucić makaron. wymieszać na patelni. Zakręcić gaz, posypać pecorino i wymieszać wszystko razem na patelni.
Podawać.
Smacznego!