ZUPA cukiniowo-czosnkowa


Przepyszna zupa, aromatyczna, gęsta i prościutka w przygotowaniu. Trzeba tylko obrać i posiekać 2 główki czosnku :) Ale naprawdę warto! Tę zupę robiłam już wiele, wiele razy, uwielbiam ją!
Przepis znaleziony dawno temu w "Galerii potraw", od giezika. 


Składniki na 4 porcje:
  • 1 cebula
  • 2 główki czosnku
  • 3 ziemniaki
  • 2 cukinie
  • oliwa, sól, pieprz
  • wywar warzywny/rosół
  • świeże liście bazylii
Wykonanie:
  1. Na oliwie przesmażyć cebulę, dodać posiekane ząbki czosnku, smażyć razem ok. 5 minut. 
  2. Dodać pokrojone w kawałki ziemniaki, smażyć razem 2 minuty. 
  3. Zalać bulionem, doprawić solą i pieprzem. 
  4. Gotować ok. 20 minut.
  5. Odlać szklankę płynnego wywaru, resztę zmiksować i uzupełnić wywarem do otrzymania pożądanej konsystencji. 
  6. Zagotować (zdjąć 'szumowiny"), dodać pokrojone w drobną kostkę cukinie i gotować do miękkości cukinii. 
  7. Wsypać porwane na drobne kawałki listki bazylii, podawać.
Smacznego!!