Przepyszna zupa, aromatyczna, gęsta i prościutka w przygotowaniu. Trzeba tylko obrać i posiekać 2 główki czosnku :) Ale naprawdę warto! Tę zupę robiłam już wiele, wiele razy, uwielbiam ją!
Przepis znaleziony dawno temu w "Galerii potraw", od giezika.
Składniki na 4 porcje:
- 1 cebula
- 2 główki czosnku
- 3 ziemniaki
- 2 cukinie
- oliwa, sól, pieprz
- wywar warzywny/rosół
- świeże liście bazylii
- Na oliwie przesmażyć cebulę, dodać posiekane ząbki czosnku, smażyć razem ok. 5 minut.
- Dodać pokrojone w kawałki ziemniaki, smażyć razem 2 minuty.
- Zalać bulionem, doprawić solą i pieprzem.
- Gotować ok. 20 minut.
- Odlać szklankę płynnego wywaru, resztę zmiksować i uzupełnić wywarem do otrzymania pożądanej konsystencji.
- Zagotować (zdjąć 'szumowiny"), dodać pokrojone w drobną kostkę cukinie i gotować do miękkości cukinii.
- Wsypać porwane na drobne kawałki listki bazylii, podawać.