Bardzo polubiliśmy koper włoski. W Polsce znaliśmy, ale nigdy nie używaliśmy. Tutaj to bardzo popularne warzywo. Je się je zarówno na surowo, jako przystawkę przed obiadem, jak i w wielu daniach na ciepło. My robiliśmy już, poza kremem, fenkuły duszone z marchewką, risotto z fenkułem, makaron z fenkułem. W planach jeszcze fenkuł z rybą. Bardzo polecam ten krem. Jest delikatny, ale dodatek wędzonego łososia oraz słodkiego czerwonego pieprzu bardzo fajnie podbija jego smak!
Składniki na 2 porcje:
- 1 fenkuł
- 1 mała cebula
- 1 mały ziemniak
- wywar warzywny lub rosół
- do dekoracji: wędzony łosoś, ziarenka suszonego czerwonego pieprzu i koperek z fenkułu
- Obrać i pokroić warzywa.
- Na oliwie zeszklić cebulę, dodać ziemniaka i fenkuła. Chwilę podsmażyć razem.
- Zalać wywarem i gotować do miękkości składników.
- Zmiksować, udekorować łososiem i koperkiem.
- Można polać na talerzu nowa oliwą z oliwek i posypać świeżym pieprzem.