Frittata to po włosku omlet, nazwy tej używa się ogólnie do warzyw zalanych roztrzepanymi jajkami.To taka fajna potrawa awaryjna, gdy chcemy coś na szybko przygotować na kolację, a nie mamy pomysłu, ani zbyt wielkiego wyboru składników.
Tym razem do mojej frittaty użyłam ziemniaków, cebuli, cukinii i jajek (zima jest :)
Na jedną dużą patelnię wystarczą:
Tym razem do mojej frittaty użyłam ziemniaków, cebuli, cukinii i jajek (zima jest :)
Na jedną dużą patelnię wystarczą:
- 2 średnie ziemniaki
- 1 mała cebula
- 1/2 cukinii (ewentualnie)
- 3 jaja
- sól, pieprz, parmezan
- Ziemniaki pokroiłam w plasterki i wrzuciłam na rozgrzaną oliwę.
- Dodałam pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w plasterki cukinię.
- Doprawiłam solą i pieprzem, smażyłam, że ziemniaki zrobiły się miękkie i wszystko ładnie się zrumieniło.
- W miseczce roztrzepałam jajka, dodałam zawartość patelni, parmezan, wymieszałam i wrzuciłam z powrotem na dobrze rozgrzaną patelnię.
- Smażyłam do czasu, gdy jajka się ścięły.
- Wyłączyłam gaz, przykryłam pokrywką i chwilę zostawiłam na palniku.
- Oczywiście można spróbować przewrócić na drugą stronę (wtedy druga strona też się ładnie zetnie), ale nie jest to łatwe. Można spróbować metody z talerzem, tzn. zsunąć omlet na talerz i z talerza przerzucić na patelnie na drugą stronę (efekt na zdjęciu).