Robiłam je po raz pierwszy, zgodnie z sugestiami Asi. Wyszły bardzo smaczne. 4 karczochy dla nas dwojga okazały się sporą, sycącą przekąską. Na pewno jeszcze nie raz powtórzę ten przepis.
Składniki na ciasto:
- mąka
- jajko
- jasne piwo
- sól
- Zmiksować składniki ciasta. Konsystencja powinna być taka jak na naleśniki lub nawet troszkę bardziej rzadka.
- Karczochy obrać i od razu smarować obrane przekrojoną cytryną, żeby nie ściemniały - najlepiej najpierw wszystkim usunąć zewnętrzne liście, potem po kolei odkrajać górną część i od razu smarować, przekroić na pół wzdłuż, usunąć brodę i przekroić jeszcze na pół (czyli każdego karczocha na 4 części).
- Zanurzać w cieście, wrzucać na rozgrzany olej, smażyć z dwóch stron do zrumienienia i wyjmować na ręczniki papierowe do osączenia.
- Zjadać od razu.