KARCZOCHY smażone



Robiłam je po raz pierwszy, zgodnie z sugestiami Asi. Wyszły bardzo smaczne. 4 karczochy dla nas dwojga okazały się sporą, sycącą przekąską. Na pewno jeszcze nie raz powtórzę ten przepis.

Składniki na ciasto:
  • mąka
  • jajko
  • jasne piwo
  • sól
Wykonanie:
  1. Zmiksować składniki ciasta. Konsystencja powinna być taka jak na naleśniki lub nawet troszkę bardziej rzadka.
  2. Karczochy obrać i od razu smarować obrane przekrojoną cytryną, żeby nie ściemniały - najlepiej najpierw wszystkim usunąć zewnętrzne liście, potem po kolei odkrajać górną część i od razu smarować, przekroić na pół wzdłuż, usunąć brodę i przekroić jeszcze na pół (czyli każdego karczocha na 4 części).
  3. Zanurzać w cieście, wrzucać na rozgrzany olej, smażyć z dwóch stron do zrumienienia i wyjmować na ręczniki papierowe do osączenia. 
  4. Zjadać od razu.
Smacznego!