OKOŃ z ziemniaczkami


Danie w ramach akcji "Jedzmy ryby!" Proste i smaczne :)

Składniki:
  • filet okonia (może też być dorsz)
  • 4-5 ziemniaków
  • garść czarnych oliwek bez pestek, w całości
  • garść pomidorków koktajlowych
  • ząbek czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • przyprawa do ryb
Wykonanie:
  1. Okonia pokroić na kawałki, obsypać przyprawą do ryb, odstawić na godzinę.
  2. Po tym czasie obrać ziemniaki i pokroić na  grube plastry.
  3. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
  4. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą.  Rozłożyć ziemniaki (1 warstwę), posypać solą, pieprzem i pokrojonym drobniutko czosnkiem (lub czosnkiem w proszku, jeśli takiego używacie).
  5. Na ziemniakach rozłożyć kawałki ryby.
  6. Na niej oliwki i przekrojone na pół pomidorki. 
  7. Polać oliwą.
  8. Przykryć folią aluminiową i zapiekać przez 40 minut. 
  9. Po tym czasie folię zdjąć i zapiekać jeszcze 10 minut.
Smacznego!