Sałata z pieczonymi BURAKAMI i serem kozim


Coś dla fanów buraków.
Ja do nich nie należę, ale takie pieczone z sałatą jakoś wyjątkowo mi smakują. Jadłam kiedyś podobną sałatkę w restauracji i od tamtej pory odtwarzałam ją kilka razy w różnych wersjach. Dziś proponuję Wam taką:


  • mieszanka sałat (lub młody szpinak lub rukola)
  • 1 burak
  • rolada z koziego sera
  • pomarańcza
  • orzechy włoskie
  • suszona żurawina
  • parmezan w kawałku

Na sos:
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżka octu winnego
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • łyżeczka musztardy (francuskiej lub Dijon)
  • sól, pieprz
  1. Wymieszać dokładnie składniki sosu - proponuję je wstrząsnąć w zamkniętym słoiczku.
  2. Buraka obrać, pokroić na małe kawałki.
  3. Ułożyć w foremce do pieczenia, skropić oliwą, ocet winnym i miodem.
  4. Zapiekać do miękkości (ok. 25 minut)
  5. Orzechy podprażyć na suchej patelni.
  6. Na talerzu rozłożyć: sałaty, pomarańczę, plasterki lub kostki sera, posypać buraczkami, żurawinami, orzechami i płatkami parmezanu. Zalać sosem, posypać świeżo zmielonym pieporzem i podawać. 
  7. Można tez dorzucić chlebowe grzaneczki.
Smacznego!