Tarta z PORAMI



Bardzo pyszna tarta, robię ją od wielu lat. Próbowałam różnych wersji, m.in. z serami pleśniowymi, ale ta najprostsza smakuje nam najbardziej.

Składniki na ciasto kruche:
  • 200g mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • sól
  • zimna woda

Nadzienie:
  • 4-5 porów sałatkowych
  • 100 ml śmietany
  • 2 jaja
  • starty ser żółty/ parmezan
  • oliwa, masło
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa i pół łyżeczki curry
Wykonanie:
  1. Zagnieść kruche ciasto,  wyłożyć formę do tarty, włożyć na godzinę do lodówki.
  2. Pory pokroić na dość drobne kawałki, podsmażyć na maśle z łyżką oliwy, doprawić, podlać wodą i poddusić do miękkości.
  3. Ciasto wyjąć z lodówki, ponakłuwać widelcem i upiec do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (ok. 10 minut).
  4. W miseczce roztrzepać jajka, wmieszać śmietanę, sery, doprawić solą, pieprzem i curry- nada on masie ładny żółty kolor.
  5. Pory wyłożyć na upieczony spód, zalać masą
  6. Zapiekać do zrumienienia (ok. 30 minut).
Smacznego!