TORTILLA z warzywami


Podaję Wam przepis na smaczną potrawę z placków tortilli, którą często robiłam w Warszawie na kolację. Dużo składników, ale przygotowanie jest proste a tortilla wychodzi naprawdę przepyszna!
Tutaj niestety trudniej z dostępnością niektórych składników (np. kwaśnej śmietany, jest tylko w Coopie, importowana z Niemiec). Z ziół dostępne są wszędzie: bazylia, rozmaryn i szałwia. I natka pietruszki. Szczypiorek tylko na targu. Produkty kuchni 'egzotycznej' - np. meksykańskiej czy chińskiej, są 3 lub 4-krotnie droższe niż w Polsce. Szkoda... ale co jakiś czas ma się ochotę na coś innego niż kuchnia włoska :)
Poniżej opisuję dokładnie jak robiłam te tortille w Polsce.


Składniki:
  • po 1 tortilli na osobę
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów pelati
  • puszka czerwonej fasoli Kidney
  • opcja mięsna: pierś z kurczaka
  • cukinia
  • plasterki papryczki jalapenio (kupuję zielone papryczki w plasterkach w puszcze lub słoiczku)
  • ser żółty pokrojony w plastry
  • przyprawy: sól, pieprz, chili, papryka lub gotowa przyprawa do potraw meksykańskich

Warzywa do podania: dymka, pomidorki, sałata lodowa, papryka, szczypiorek

Sosy: kwaśna śmietana i sos meksykański

Wykonanie

  1. Kurczaka pokroić na małe kawałki, polać oliwą, obtoczyć w przyprawie, odstawić. 
  2. Na patelni rozgrzać oliwę, czosnek, dodać pomidory i odsączoną fasolę. Przyprawić, dusić ok. 20 minut. Można teraz częściowo rozdrobnić fasolę widelcem na patelni (w wersji przyspieszonej można użyć gotowej puszkowej fasoli z pomidorami i cebulą).
  3. Piekarnik nastawić na 200 stopni.
  4. Cukinię pokroić w plasterki, usmażyć (2 minuty). Posolić.
  5. Kurczaka krótko obsmażyć.
  6. Tortille podgrzewać po 1 minucie w kuchence mikrofalowej/na patelni lub w piekarniku (chodzi o to, żeby zmiękły).
  7. Na każdą nakładać: sos fasolowy, kurczaka, plasterki cukinii, plasterki jalapenio, ew. plasterki cebuli, jeśli bardzo lubimy :) oraz plastry sera. Można też dodać paski papryki,
  8. Złożyć na pół lub tak, jak na zdjęciu poniżej.
  9. Włożyć do piekarnika, zapiekać do ładnego zrumienienia.
  10. W tym czasie rozłożyć na talerzach sałatę lodową, pomidory, paprykę, posypać dymką, udekorować szczypiorkiem, przyprawić solą i pieprzem, polać oliwą.
  11. Cebulkę dymkę, paprykę czy inne warzywa, jakie lubimy można podać dodatkowo osobno.
  12. Dodatkowo w miseczkach podajemy też kwaśną śmietanę i sos meksykański. 
  13. Gorące, zrumienione tortille wykładać na talerze i zajadać, polewając sosami i przegryzając warzywami :)
(Aha, ja nie przepadam za kukurydzą z puszki, ale do dań meksykańskich oczywiście jak najbardziej pasuje. Można ją dodać do sosu fasolowego). 


Smacznego!

na zdjęciu tortille są dodatkowo posypane zielonym pieprzem (z młynka) - moje ostatnie odkrycie