Zupa KALAFIOROWA z szałwią


Przepis na tę zupę znalazłam dość dawno na portalu "Kwestia smaku" i od tej pory robiłam ją kilka razy - ma bardzo ciekawy smak. Spróbujcie koniecznie!

Składniki:
  • mała cebulka
  • marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 2 garści różyczek kalafiora
  • 8 listków świeżej szałwii
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy
  • oraz śmietana i ser z niebieską pleśnią (np, gorgonzola piccante)
  • masło, oliwa
Wykonanie:
  1. W garnku roztopić łyżkę masła z łyżką oliwy. 
  2. Wrzucić cebulkę, ziemniaki i marchewkę, posolić, dusić 4 minuty na małym ogniu.
  3. Wlać wodę, zagotować.
  4. Dodać sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i 8 listków świeżej szałwii. Gotować 4 minuty.
  5. Dodać 2 garści różyczek kalafiora i ew. wodę tak, aby przykryła warzywa. Gotować do miękkości (lepiej sprawdzać, aby nie rozgotować).
  6. Zdjąć z ognia.
  7. W kubeczku rozprowadzić śmietanę, ser i kilka łyżek zupy. 
  8. Wlać do garnka, ew. doprawić.
  9. Rozlać na talerze, polać oliwą i podawać.
Smacznego!