Najprościej, najlepiej
Składniki na 1 omlet:
- 2 jaja
- 2 łyżki mleka
- płaska łyżka parmezanu
- garść szpinaku
- dymka
- masło
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Na patelnię wrzuciłam masło, pokrojoną cebulkę i szpinak (większe listki trzeba porozrywać na mniejsze kawałki).
- Podgrzewałam na małym ogniu aż szpinak zrobił się miękki, doprawiłam solą i pieprzem.
- W misce roztrzepałam jajka z 2 łyżkami mleka, łyżka parmezanu i solą.
- Masą jajeczną zalałam szpinak, zwiększyłam ogień do maksimum, a potem przestawiłam na mały gaz.
- Gdy masa była ścięta złożyłam omlet na pół i jeszcze chwilkę podsmażyłam z drugiej strony.
- Podałam omlet posypany szczypiorkiem i młoda natką (oczywiście przydałyby się pomidorki, ale dzieci zużyły je poprzedniego dnia do przygotowywanej przez siebie "zupy" :)
Smacznego!
A tu jeszcze zdjęcie omletu, który przygotowywał u nas na śniadanie Tomek P.
Omlet podobno przepyszny: z podsmażoną cebulką i szynką :)