Podobne risotto już robiłam, ale tym razem oprócz kwiatów cukinii dodałam młode cukinie oraz usmażone osobno kwiaty. Swój piękny kolor risotto zawdzięcza dodatkowi szafranu.
Składniki:
- 3 malutkie cukinie
- 1 młoda cebulka
- kilka kwiatów cukinii
- ryż do risotto (po 1 pełnej garści na osobę)
- natka pietruszki
- oraz: bulion warzywny, białe wino (ok. pół szklanki), kilka nitek szafranu, masło i parmezan
Wykonanie:
- Na oliwie zeszkliłam cebulkę z pokrojoną w kosteczkę cukinią.
- Dodałam ryż i podgrzewałam mieszając aż ziarenka zrobiły się przezroczyste.
- Wlałam białe wino i odparowałam.
- Wlałam chochelkę gorącego bulionu i wsypałam pokrojone drobniutko kwiaty cukinii (z których wcześniej usunęłam pręciki).
- W paru łyżkach gorącego bulionu rozpuściłam szafran i wlałam do ryżu.
- Gdy bulion był wchłonięty dodawałam kolejną chochelkę (za każdym razem gorącego) bulionu.
- Gdy ryż był al dente dosypałam pokrojoną drobniutko natkę.
- Jeszcze raz dolałam bulion, a gdy został wchłonięty, a ryż był już miękki - wyłączyłam gaz, dodałam łyżkę masła i parmezan. Przykryłam garnek i zostawiłam.
- W czasie gdy risotto nabierało kremowej konsystencji przygotowałam ciasto do usmażenia kwiatów cukinii (tylko mąkę i wodę) i teraz usmażyłam 4 kwiaty.
- Wyłożyłam risotto na talerze, dodałam po 2 kwiaty, posypałam płatkami parmezanu i podałam.