Tarta pyszna jest zarówno na ciepło, jak i w temperaturze pokojowej. Jest świetna na lekki lunch z białym winem czy na party w formie finger food.
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie
- pęczek zielonych szparagów
- ok. 150g ricotty
- ok. 80g. parmezanu
- jajo
- sól, pieprz, oliwa
- łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
- Od szparagów odłamać twarde końce, szparagi umyć i gotować w osolonej wodzie przez 4 minuty. Wyjąć, osuszyć.
- Wymieszać dokładnie ricottę, parmezan, jajo, sól i pieprz
- W naczyniu do zapiekania rozłożyć ciasto francuskie.
- Rozsmarować masę i rozłożyć szparagi. Można też pokroić ciasto na mniejsze kawałki, porozkładać je na blasze w piekarniku, posmarować masą, wyłożyć pokrojone na małe kawałki szparagi, a brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem (wersja na zdjęciu).
- Skropić oliwą (polecam tę w sprayu).
- Zapiekać do zrumienienia ciasta (ok. 20 min.)