Tarta ze szparagiami i ricottą z nutą cytrynową


Tarta pyszna jest zarówno na ciepło, jak i w temperaturze pokojowej. Jest  świetna na lekki lunch z białym winem czy na party w formie finger food.



Składniki
  • gotowe ciasto francuskie
  • pęczek zielonych szparagów
  • ok. 150g ricotty 
  • ok. 80g. parmezanu
  • jajo
  • sól, pieprz, oliwa
  • łyżka soku z cytryny

Wykonanie:
  1. Od szparagów odłamać twarde końce, szparagi umyć  i gotować w osolonej wodzie przez 4 minuty. Wyjąć, osuszyć.
  2. Wymieszać dokładnie ricottę, parmezan, jajo, sól i pieprz
  3. W naczyniu do zapiekania rozłożyć ciasto francuskie.
  4. Rozsmarować masę i rozłożyć szparagi. Można też pokroić ciasto na mniejsze kawałki, porozkładać je na blasze w piekarniku, posmarować masą, wyłożyć pokrojone na małe kawałki szparagi, a brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem (wersja na zdjęciu).
  5. Skropić oliwą (polecam tę w sprayu).
  6. Zapiekać do zrumienienia ciasta (ok. 20 min.)
Smacznego!