Tarta z pomidorami i kozim serem



Bardzo, bardzo smaczna i prościutka w wykonaniu tarta, robiłam ją już wiele razy (choć, przyznaję, że właściwie tylko w sezonie, gdy dostępne są dojrzałe, czerwone, pachnące pomidory).
Inspiracją był przepis z książki "Klapsa czy konferencja".
Akurat miałam w lodówce tylko serek kozi w postaci twarożkowej, ale w PL sprawdzał się świetnie również ten w formie rolady, albo taki twardy, który można kupić w kawałkach lub w plastrach. Proponuję popróbować różnych opcji (bo na pewno, gdy zrobicie tę tartę choć raz, będziecie do niej wracać :) i na przykład na pierwszą warstwę użyć serka z rolady, a na drugą w plastrach lub twarożku.



Składniki:
  • ciasto kruche lub ciasto francuskie
  • duże, dojrzałe pomidory
  • cebula
  • czosnek
  • ser kozi (twarożek, rolada, plastry)
  • świeży lub suszony tymianek
  • oliwa
  • sól, pieprz

Wykonanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  2. Na oliwie zezłocić podsmażyć czosnek z cebulką, posolić i popieprzyć.
  3. Pomidory pokroić w plastry (można zdjąć skórę).
  4. Ciasto wyłożyć w formie do tarty (kruche podpiec 10 minut, ponakłuwawszy wcześniej widelcem).
  5. Na cieście rozłożyć cebulkę z czosnkiem. 
  6. Rozłożyć połowę sera (lub 1 wybrany rodzaj sera).
  7. Rozłożyć plastry pomidorów.
  8. Posypać/ nałożyć drugą warstwę sera.
  9. Posypać tymiankiem. 
  10. Zapiekać do zrumienienia. 
  11. Wyjąć z piekarnika i chwilę odczekać przed podaniem (można podać ciepłą, nie gorącą)
Smacznego!

innym razem...