Na pewno znacie ten przepis, podaję więc tylko dla przypomnienia :)
Fasolka z pomidorami jest przepyszna. To takie letnie, tarasowe danie. Świetne jako dodatek do dania głównego, albo jako lekka kolacja, np. z kromką chleba wiejskiego.
Starszą fasolkę lepiej podgotować osobno (np. na parze) i taką al dente dodać do pomidorów i poddusić razem 10 minut.
Młodą fasolkę dusi się razem z pomidorami. Można ją wcześniej przekroić na pół.
Składniki:
- pół kilograma zielonej fasolki szparagowej
- 3 pomidory
- młoda cebulka
- 3 ząbki czosnku
- świeży tymianek
- oliwa
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Fasolkę umyć, obciąć końcówki (najłatwiej zrobić to nożyczkami).
- Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
- Cebulkę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki.
- Na patelnię wlać oliwę, zagrzać, zezłocić cebulkę.
- Dodać pomidory, fasolkę, czosnek, tymianek, sól i pieprz.
- Dusić do miękkości fasolki.