Zielona fasolka duszona z pomidorami


Na pewno znacie ten przepis, podaję więc tylko dla przypomnienia :)
Fasolka z pomidorami jest przepyszna. To takie letnie, tarasowe danie. Świetne jako dodatek do dania głównego, albo jako lekka kolacja, np. z kromką chleba wiejskiego.
Starszą fasolkę lepiej podgotować osobno (np. na parze) i taką al dente dodać do pomidorów i poddusić razem 10 minut.
Młodą fasolkę dusi się razem z pomidorami. Można ją wcześniej przekroić na pół.




Składniki:
  • pół kilograma zielonej fasolki szparagowej
  • 3 pomidory
  • młoda cebulka
  • 3 ząbki czosnku
  • świeży tymianek
  • oliwa
  • sól, pieprz

Wykonanie:
  1. Fasolkę umyć, obciąć końcówki (najłatwiej zrobić to nożyczkami). 
  2. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
  3. Cebulkę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki.
  4. Na patelnię wlać oliwę, zagrzać, zezłocić cebulkę. 
  5. Dodać pomidory, fasolkę, czosnek, tymianek, sól i pieprz. 
  6. Dusić do miękkości fasolki. 
Smacznego!