To również, jak w poprzednim poście, raczej propozycja podania niż przepis.
Bardzo pyszne połączenie smaków na letni, tarasowy obiad.
Składniki:
- stek z tuńczyka
- młode, maleńkie ziemniaki
- młody czosnek
- szparagi
- oliwa
- sól, pieprz
- sok z cytryny
Wykonanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Ziemniaczki wyszorować, można większe obrać.
- Czosnek obrać z łupinek.
- Szparagom odłamać twarde końcówki, grubsze szparagi obrać.
- Do naczynia do zapiekania wrzucić ziemniaki i ząbki czosnku, polać oliwą, doprawić solą. Wstawić do piekarnika.
- Szparagi ugotować al dente (w garnku lub na parze).
- Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dołożyć do nich szparagi i jeszcze chwilę razem zapiec.
- W tym czasie upiec tuńczyka na patelni grillowej (genialny wynalazek! :) Posolić. (uwaga: tuńczyka należy położyć na mocno rozgrzanej patelni i smażyć bardzo krótko z obu stron, bardzo ważne, aby go nie przesmażyć)
- Na talerz wyłożyć ziemniaki, szparagi, na nich położyć tuńczyka.
- Skropić sokiem z cytryny, posypać świeżo zmielonym pieprzem i podawać.