Letnie WARZYWA duszone



... nie leczo i nie ratatouille.
Ale koncepcja podobna :)
To mój ulubiony sposób na letnią cukinię i kabaczka. Dobrze smakuje z ryżem lub z pajdką dobrego chleba z polskim masłem. Spróbujcie koniecznie!




Składniki:
  • 1 cukinia zielona
  • 1 cukinia żółta
  • 1 kabaczek
  • 1 cebula
  • 3 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • sól, pieprz, peperoncino (ew. chilli, papryka lub inne ulubione przyprawy)

Wykonanie:
  1. Pomidory i cebulę pokroić w kostkę, cukinie w półplasterki, czosnek drobno posiekać. (pomidory można wcześniej obrać ze skórki)
  2. Na patelnię wlać oliwę i wrzucić czosnek. 
  3. Gdy się zagrzeje dodać cebulę i zezłocić. 
  4. Wrzucić pomidory, zamieszać, przykryć patelnię i dusić razem ok. 10 minut. 
  5. Dodać cukinie i przyprawy, dusić 5 minut.
  6. Kabaczka obrać, przekroić wzdłuż na pół i wyjąć nasiona (najlepiej zrobić to przy pomocy łyżeczki). Następnie pokroić w grubą kostkę.
  7. Dorzucić na patelnię kabaczka i natkę. 
  8. Dusić razem, aż warzywa będą ale dente, ale uważać, aby nie zrobiły się zbyt miękkie. 
  9. Spróbować i ew. doprawić :)
Smacznego!