Roladki z bakłażana


Ot, kolejny sposób na bakłażana - prosty, pyszny i ciekawy. Spróbujcie! W oryginalnym przepisie używa się sera provolone piccane - to włoski pół-twardy ser z mleka krowiego, leżakowany co najmniej 4 miesiące. Myślę, że spokojnie można użyć twardej mozzarelli, a może tej wędzonej?


Składniki:
  • bakłażan
  • 120g sera (provolone piccante)
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • listki bazylii
  • ząbek czosnku
  • tarty parmezan
  • oliwa
  • sól, pieprz

Wykonanie:
  1. Pokroić bakłażana na plastry ok. 0,5 centymetrowe, posypać solą, odstawić. 
  2. Opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i usmażyć na małej ilości oleju lub na patelni grillowej. Odstawić do ostygnięcia. 
  3. Przygotować sos pomidorowy: podgrzewać przez ok. 15 minut passatę pomidorową z ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i np. suszoną bazylią.
  4. Nastawić piekarnik na 180 stopni. 
  5. Pokroić ser na podłużne kawałki. 
  6. Układać na każdym plastrze bakłażana plasterek sera, listek bazylii i zawijać zaczynając od szerszej strony. Spiąć wykałaczką. 
  7. Wlać sos do naczynia do zapiekania, ułożyć roladki, posypać parmezanem i zapiekać (najlepiej pod grillem) 5-10 minut (do zrumienienia). 
Smacznego!