Grillowane mątwy mini (seppioline)

Bardzo proste i smaczne danie.
Bardzo "morskie" -  i wygląd i smak i przede wszystkim zapach kojarzy się z wakacjami, z leniwym rozkoszowaniem się przepysznymi owocami morza w nadbrzeżnej knajpce dla "lokalsów", gdzieś na piaszczystej plaży nad Morzem Śródziemnym... ... mhmm...
Macie takie miejsca? takie wspomnienia? Na pewno! To danie znakomicie je przywoła.
Spróbujcie koniecznie, na pewno uda Wam się kupić minimątwy, jeśli nie świeże to chociaż mrożone (zaleta tych ostatnich jest taka, że będą już oczyszczone).

Składniki:
  • malutkie mątwy
  • oliwa
  • cytryna
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki
Wykonanie:
  1. Mrożone mątwy rozmrażamy, świeże oczyszczamy. Kroimy na kawałki. 
  2. W garnku zagotowujemy wodę i na wrzącą wrzucamy mątwy. Gotujemy 2 minutki. 
  3. Osączamy na sitku, osuszamy. 
  4. Grillujemy na  patelni grillowej. 
  5. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i posiekaną natką. Podajemy ciepłe, z cytrynką do skropienia. 
Smacznego!