Podawałam już przepis na marynowaną paprykę, a teraz mam propozycję na marynowaną cukinię, bakłażana i...kabaczka. Cukinię i bakłażana przygotowuję podobnie, tzn. najpierw kroję w cienkie plastry, a potem grilluję i marynuję w oliwie z przyprawami. I pewnie takie potrawy znacie, a może nawet je robiliście - świetnie pasują do dan z grilla. Ale czy przygotowywaliście kiedyś marynowanego kabaczka? Ja dotychczas używałam kabaczka do dwóch dań: do duszonych warzyw i do kabaczka faszerowanego (robiłam dziś, ale zapomniałam sfotografować..., więc przepisu też na razie nie wrzucam. A szkoda, bo pyszny wyszedł.) W każdym razie przepis na banalnie prostego i niebanalnie smakującego kabaczka marynowanego dał nam znajomy Włoch. Bardzo to smaczne jest! A że kabaczek z naszego ogródka, to tym smaczniejsze... :)
MARYNOWANA CUKINIA, MARYNOWANY BAKŁAŻAN
Składniki:
- cukinia/ bakłażan (najlepiej młode, niezbyt duże)
- natka pietruszki
- czosnek
- oliwa
- ocet balsamiczny
- sól, pieprz, peperoncino
Wykonanie:
- Warzywa pokroić w cienkie plastry, usmażyć na patelni grillowej. Ostudzić.
- W pojemniczku wymieszać oliwę, ocet balsamiczny, posiekaną natkę z czosnkiem, doprawić.
- Dodać warzywa, delikatnie wymieszać, odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
MARYNOWANY KABACZEK
Składniki:
- młody kabaczek
- natka pietruszki
- czosnek
- oliwa
- sól, pieprz
- W garnku zagotować wodę, osolić.
- Kabaczka obrać i pokroić na plastry ok. 0,5cm.
- Wrzucić do gotującej się wody i gotować ok. 5-7 minut. Osączyć na sicie, ostudzić.
- Natkę posiekać z czosnkiem. Dodać oliwę, sól i pieprz.
- Z kabaczka usunąć, najwygodniej łyżeczką, środkowa część z nasionami.
- Włożyć do oliwy, wymieszać, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Smacznego!