Znów kwiaty cukinii... ale tak bardzo je polubiliśmy. Nie tylko w najprostszej wersji, czyli smażone w cieście, ale także w risotto czy w tarcie.
Kwiaty cukinii i kwiaty dyni można tu kupić przez cały rok, więc szalejemy :)
Dziś na obiad były z makaronem i pesto. Bardzo smaczne, szybkie i tanie danie (tym bardziej, że bazylia, cukinia i kwiaty były z ogródka). Przepis z włoskiej gazetki. Na pewno do powtórzenia.
Składniki:
- krótki makaron (w oryginale farfalle)
- cukinia
- 3 kwiaty cukinii
- pół cebulki
- garść listków bazylii
- łyżka parmezanu
- łyżka orzeszków piniowych
- oliwa
- sól
- Wstawić wodę na makaron.
- Cukinię pokroić w plasterki, cebulkę w kostkę.
- Na patelni zagrzać oliwę, wrzucić cebulkę, zrumienić.
- Dodać cukinię i łyżkę wody, posolić i gotować 10 minut.
- Wrzucić makaron do gotowania.
- Na suchej patelni podprażyć orzeszki.
- Umyte listki bazylii zmiksować z parmezanem, oliwą, orzeszkami i solą.
- Delikatnie otworzyć kwiaty cukinii, usunąć pręcik, opłukać i porwać na małe 'listki'. Dorzucić na patelnię z cukinią.
- Odlać pół szklanki wody z gotowania makaronu, makaron odcedzić i wrzucić na patelnię z cukinią.
- Podgrzać razem chwilę, wyłączyć gaz, dodać pesto i dokładnie wymieszać.