Przepis pochodzi od Jamiego O. - dziękuję Dorocie za poczęstowanie mnie tą przepyszną przystawką podczas naszego pobytu w PL.
Od tamtej pory robiłam ją już kilkakrotnie - to fajna alternatywa dla klasycznej mozzarelli z pomidorami i bazylią.
Gdy ją podałam podczas kolacji dla znajomych Włochów, zniknęła z talerza w 5 minut - wszyscy brali dokładki.
Mam nadzieje, że Was przekonałam i zachęciłam :) Spróbujcie koniecznie - na pewno zaskoczycie Waszych gości, bo taka sałatka nie tylko wspaniale smakuje, ale też pięknie wygląda.
Mozzarellę należy przygotować co najmniej godzinę przed podaniem i wstawić do lodówki.
Jeśli nie macie świeżej papryczki, ani świeżych listków majeranku, możecie je zastąpić suszonymi.
Składniki:
- 2 kulki mozzarelli
- 3 łyżki kwaśniej śmietany
- pół cytryny
- kawałek czerwonej ostrej papryczki
- listki świeżego majeranku
- oliwa z oliwek
- sól morska
- grubo mielony pieprz
- Mozzarelle pokroić na plastry 1cm, rozłożyć na płaskim talerzu.
- Wyłożyć na nich śmietanę i równomiernie rozprowadzić łyżką.
- Cytryny sparzyć, odkroić cieniutko skórkę z połowy naszej połówki i pokroić na paseczki.
- Papryczkę także pokroić na paseczki.
- Mozzarellę skropić łyżką soku z cytryny, posypać paseczkami cytryny i papryczki oraz listkami majeranku.
- Polać oliwą, posypać solą i pieprzem i odstawić do lodówki.