Szybki sernik z karmelizowanymi cytrynami


Przepis na ten sernik znalazłam jakiś czas temu na stronach GW. Robiłam go już kilka razy - oprócz tego, że jest bardzo smaczny, to również jest szybki do zrobienia, mogę go robić z ricotty (choć na pewno z twarogu byłby jeszcze lepszy...) i mam dostęp do niepryskanych cytryn. Spróbujcie! Sernik wychodzi dość płaski, dlatego z poniższych proporcji najlepiej robić go w małej foremce (max. 20 cm średnicy).

Składniki:
  • 350 g twarogu trzykrotnie mielonego lub ricotty
  • 4 żółtka
  • 115 g cukru pudru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy 
  • 50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 55 g zmielonych migdałów 
oraz
  • 2 niepryskane cytryny
  • 125 g cukru pudru
  • 150 ml wody
Wykonanie:

  1. Tortownicę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  2. Twaróg utrzeć, dodawać stopniowo żółtka, cukier puder, skórkę pomarańczową i sok z pomarańczy. 
  3. Gdy masa będzie zupełnie gładka, dodać mielone migdały. Wymieszać.
  4. Masę przełożyć do tortownicy, wstawić do piekarnika i piec ok. 35 minut, aż masa się zetnie. 
  5. Wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik przy uchylonych drzwiczkach do wystygnięcia. 
  6. Plasterki cytryn po usunięciu pestek włożyć do rondla, wsypać cukier i wlać wodę. Gdy woda zawrze, zmniejszyć ogień i gotować cytryny na małym ogniu przez 45 minut, od czasu do czasu potrząsając rondlem. Pod koniec należy uważać, aby cytryny się nie przypaliły. Odsączyć (sos zachować). 
  7. Zimny sernik udekorować plasterkami cytryny i podawać z jogurtem (najlepiej greckim lub bałkańskim).
  8. A sos z gotowania cytryn wymieszać z wódką - i mamy likier cytrynowy :)
Smacznego!