Kolorowy, lekki, letni makaron, do którego wykorzystujemy świeże dojrzałe pomidory. Robi się go błyskawicznie a jest naprawdę bardzo, bardzo smaczny. Spróbujcie koniecznie!
Składniki:
- krótki makaron (penne, świderki)
- świeże pomidory (4-6 sztuk, obrane ze skórki)
- kilka czarnych oliwek
- ser feta
- listki bazylii i natki (najlepiej młode, delikatne - wtedy nie musimy ich siekać, możemy dodać całe listki)
- czosnek (1-2 ząbki)
- oliwa, sól
- Makaron wstawić do gotowania.
- Pomidory pokroić w kostkę, zioła opłukać, oliwki przekroić.
- Na patelnię wlać oliwę i wcisnąć czosnek.
- Gdy się zagrzeje dodać 2-3 pomidory, posolić i krótko przesmażyć (ok. 3 min.).
- Wyłączyć gaz, dodać pozostałe pomidory, część listków bazylii i natki, wymieszać.
- Dodać ugotowany makaron, oliwki i wyłożyć na talerze.
- Posypać fetą, udekorować pozostałymi listkami i podawać.