Makaron '15 ze świeżymi pomidorami i fetą


Kolorowy, lekki, letni makaron, do którego wykorzystujemy świeże dojrzałe pomidory. Robi się go błyskawicznie a jest naprawdę bardzo, bardzo smaczny. Spróbujcie koniecznie!

Składniki:
  • krótki makaron (penne, świderki)
  • świeże pomidory (4-6 sztuk, obrane ze skórki)
  • kilka czarnych oliwek
  • ser feta
  • listki bazylii i natki (najlepiej młode, delikatne - wtedy nie musimy ich siekać, możemy dodać całe listki)
  • czosnek (1-2 ząbki)
  • oliwa, sól
Wykonanie:
  1. Makaron wstawić do gotowania.
  2. Pomidory pokroić w kostkę, zioła opłukać, oliwki przekroić. 
  3. Na patelnię wlać oliwę i wcisnąć czosnek. 
  4. Gdy się zagrzeje dodać 2-3 pomidory, posolić i krótko przesmażyć (ok. 3 min.). 
  5. Wyłączyć gaz, dodać pozostałe pomidory, część listków bazylii i natki, wymieszać. 
  6. Dodać ugotowany makaron, oliwki i wyłożyć na talerze. 
  7. Posypać fetą, udekorować pozostałymi listkami i podawać. 
Smacznego!