Tutaj robię ją z kaszą, która nazywa się orzo perlato (orzo to jęczmień), ale nie jest to to samo, co nasza kasza perłowa - ziarna są całe, nie cięte. Bardziej przypomina pęczak, ale wydaje mi sie, że ziarna są troszkę mniejsze. Nie jest też podobna do sprzedawanej w PL kaszy orkiszowej (widziałam tylko BIO, wydawała mi się ciemniejsza od tej włoskiej). Na końcu przepisu wklejam zdjęcie orzo perlato.
W każdym razie ja tę kaszę gotuję osobno. W przypadku kaszy o drobniejszych ziarnach można ją dodać bezpośrednio do warzyw i ugotować wszystko razem.
Składniki:
- kasza jęczmienna perłowa
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 gałązka selera naciowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 ziemniak
- oliwa
- rosół/ bulion warzywny lub ekologiczna kostka warzywna
- natka pietruszki
- Kaszę ugotować na półtwardo.
- Pokroić na drobną kostkę cebulę, marchewkę, selera, ziemniaka, posiekać czosnek.
- W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, zezłocić.
- Dodać marchewkę, selera, ziemniaka i smażyć kilka minut mieszając.
- Wlać wywar, dodać kaszę i gotować do miękkości warzyw.
- Dodać posiekaną drobno natkę pietruszki i doprawić wg. gustu.
- Przed podaniem można polać śmietanką i/lub oliwą.
orzo perlato: