Ugotowana cieciorka zostałam mi po robieniu sałatki z cieciorką i fetą klik, warzywa po sałatce z kuskusem klik. Cieciorkę i warzywa zmiksowałam (można też przepuścić je przez maszynkę, ale tutaj jej nie mam), dodałam jajka, przyprawy i upiekłam. Wyszedł z tego pyszny - i bardzo zdrowy! - pasztet, który świetnie smakował na kanapce. Kładłam na nim jeszcze pomidorka lub smarowałam chrzanem. mniam...
Poniżej podaję składniki i proporcje na pasztet, który jest na zdjęciu - oczywiście bardzo go polecam i gwarantuję, że wyjdzie pyszny. Ale pamiętajcie, że składniki spokojnie można modyfikować i przyprawiać wg. własnych preferencji. Zamiast cieciorki można użyć fasoli, można dać inne warzywa, inne przyprawy, posypać innymi pestkami (np. słonecznikowymi). Ważne, aby dodać jajka, które wszystko połączą i upiec. Taki pasztet to świetny dodatek do porannego chlebka. Można go też zamrażać (choć ja tego prawie nigdy nie robię - zjadamy go w całości w ciągu 2-4 dni). Nie przejmujcie się, jeśli wyjdzie trochę zbyt "miękki" - może nie będzie łatwo go pokroić na idealne plastry, ale na chlebie i tak się go rozsmarowuje :)
Przy okazji przypominam także pyszny pasztet z soczewicy z pieczonym czosnkiem, który robiłam na Święta WN klik.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- ok. 1 szklanka ugotowanych warzyw (np. marchewka, cukinia, fasolka szparagowa)
- średnia cebula
- biała część pora
- seler naciowy - 1 łodyga
- 3 jajka
- garść orzechów włoskich
- natka pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, kumin, papryka - po 1 łyżeczce
- oliwa
- bułka tarta
- pestki dyni do posypania
Wykonanie:
- Na patelni przesmażyć razem cebulę, pora i selera.
- Zmiksować/przepuścić przez maszynkę ciecierzycę, warzywa ugotowane i te z patelni, natkę oraz orzechy włoskie.
- Dodać jaja, przyprawy i wlać łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszać.
- Formę do pieczenia posmarować oliwą, posypać bułką.
- Wyłożyć masę, posypać pestkami.
- Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.
Smacznego!