Rozgrzewająca zupa z czerwoną soczewicą



Taką zupę (w różnych wariantach) bardzo często robię zimą. Jest gęsta, sycąca, ostra i naprawdę zachwyca bogactwem aromatów. Czasem pomijam ziemniaki, czasem zamiast soczewicy dodaję cieciorkę z puszki, zmieniam też przyprawy. Poniżej podaję przepis na zupę, którą zrobiłam ostatnio, pyszna wyszła: 

Składniki
  • 2 ziemniaki
  • cebula
  • marchewka
  • szklanka czerwonej soczewicy (miałam całe, niełamane ziarna)
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • 3-4 szklanki wywaru warzywnego
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka czerwonej pasty curry (jeśli macie)
  • cytryna
  • natka
Wykonanie
  1. Na oliwie zeszklić cebulę z czosnkiem. 
  2. Dodać pokrojone ziemniaki, marchew, posypać kurkumą, chwilę razem przesmażyć.
  3. Zalać wywarem, gotować 5 minut. 
  4. Dodać soczewicę, pomidory, przyprawy i gotować razem na małym ogniu ok. 30 minut (do miękkości). 
  5. Wcisnąć parę kropel cytryny, dorzucić natkę, doprawić, podawać.
Smacznego!