Bardzo prosty przepis na ciekawe danie. Polecam w okresie wielkanocnym, gdy akurat macie zapasy rzeżuchy- idealnie tu pasuje. Zamiast kaszy jaglanej może być np. bulgur.
Składniki:
- szklanka kaszy jaglanej
- półtorej szklanki wody
- marchewka
- por
- czerwona papryka
- orzechy włoskie
- natka pietruszki
- oliwa
- sól, pieprz
- kurkuma
- Kaszę przelać wrzątkiem, przełożyć do garnka, wlać zimną wodę, zagotować. Posolić, dodać łyżeczkę kurkumy i gotować na małym gazie, do wchłonięcia wody.
- Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojonego w plasterki pora, marchewkę i paprykę. Doprawić, dodać orzechy i poddusić wszystko razem (ew. podlać łyżkę wody lub wywaru).
- Dodać ugotowana kaszę, natkę, potrzymać na ogniu jeszcze ok. 5 minut.
- Posypac rzeżuchą i podawać.