Makaron '15 z wędzonym łososiem i fenkułem


Makaron z łososiem robię stosunkowo często. To takie danie zastępcze, gdy nie ma czasu na przygotowywanie obiadu (dlatego '15 - wszystko trwa tyle, ile zagotowanie wody i ugotowanie makaronu) i nie bardzo chce się wymyślać, co by tu dziś zrobić na obiad.
A przy tym zawsze nam smakuje. Tym razem jest wersja z fenkułem, ale bardzo często robię z zielonym pieprzem, z pietruszką, a w sezonie także ze szparagami.


Składniki:
  • makaron penne lub farfalle 
  • paczka wędzonego łososia (100g)
  • 1 dymka lub szalotka
  • fenkuł
  • śmietana kulinarna (100g)
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • ew. zielony pieprz
Wykonanie:
  1. Makaron gotować.
  2. Cebulkę pokroić drobno, fenkuł przekroić wzdłuż na pół, wyciąć głąb i pokroić w paski (koperek zostawić do dekoracji), łososia pokroić w kawałki. 
  3. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulkę i fenkuł, podsmażyć parę minut, aż fenkuł będzie al dente (w razie potrzeby podlać łyżkę wody) . 
  4. Dodać łososia, śmietanę i dokładnie wymieszać. ew. dodać zielony pieprz
  5. Dodać ugotowany makaron wraz z paroma łyżkami wody z gotowania, dokładnie wymieszać. 
  6. Wyłożyć na talerze, udekorować koperkiem z fenkuła i podawać. 
Smacznego!

To jest wersja bardziej kaloryczna, ze śmietaną, ale robię też często bez śmietany. Też smaczne!