Makaron z łososiem robię stosunkowo często. To takie danie zastępcze, gdy nie ma czasu na przygotowywanie obiadu (dlatego '15 - wszystko trwa tyle, ile zagotowanie wody i ugotowanie makaronu) i nie bardzo chce się wymyślać, co by tu dziś zrobić na obiad.
A przy tym zawsze nam smakuje. Tym razem jest wersja z fenkułem, ale bardzo często robię z zielonym pieprzem, z pietruszką, a w sezonie także ze szparagami.
Składniki:
- makaron penne lub farfalle
- paczka wędzonego łososia (100g)
- 1 dymka lub szalotka
- fenkuł
- śmietana kulinarna (100g)
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- ew. zielony pieprz
- Makaron gotować.
- Cebulkę pokroić drobno, fenkuł przekroić wzdłuż na pół, wyciąć głąb i pokroić w paski (koperek zostawić do dekoracji), łososia pokroić w kawałki.
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulkę i fenkuł, podsmażyć parę minut, aż fenkuł będzie al dente (w razie potrzeby podlać łyżkę wody) .
- Dodać łososia, śmietanę i dokładnie wymieszać. ew. dodać zielony pieprz
- Dodać ugotowany makaron wraz z paroma łyżkami wody z gotowania, dokładnie wymieszać.
- Wyłożyć na talerze, udekorować koperkiem z fenkuła i podawać.
To jest wersja bardziej kaloryczna, ze śmietaną, ale robię też często bez śmietany. Też smaczne!