Ten przepis także pochodzi z jednej z moich ulubionych książek kucharskich "Kuchnia wegetariańska z fantazją". Warzywa z patelni, do tego kasza kuskus i miętowo-winogronowy jogurt. Przepyszna mieszanka smaków i aromatów. Robiłam to danie już wiele razy i zawsze bardzo smakowało i nam, i naszym gościom.
Bardzo polecam ten przepis - naprawdę musicie go wypróbować! :)
Składniki podaję na 4-6 porcji.
Składniki:
- po 1 strąku czerwonej, zielonej i żółtej papryki
- 1 bakłażan
- 2 cukinie
- 2 pomidory
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 8 daktyli lub suszonych moreli
- pęczek kolendry
- po 1 łyżeczce mielonego kuminu i kolendry
- mielona ostra papryka
- sól
- kuskus
- garść ciemnych lub jasnych winogron
- pół pęczka mięty
- 300g jogurtu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku cytrynowego
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- Warzywa umyć i oczyścić. Papryki pokroić w paski, bakłażana i cukinie w kostkę, pomidory w ósemki (poza sezonem użyjcie pelati z puszki), cebulę w paski, czosnek w plasterki, daktyle/morele w paski. Kolendrę posiekać.
- W patelni/woku rozgrzać oliwę, wrzucić papryki, cukinie, bakłażana, cebulę i czosnek i smażyć ok. 3-4 minuty mieszając.
- Dodać pomidory, daktyle/morele i świeżą kolendrę. Doprawić przyprawami. Nakryć pokrywką i smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut.
- W tym czasie przygotować kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Przygotować sos: jogurt wymieszać z oliwa, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, posiekaną miętą i pokrojonymi w kawałki wypestkowanymi winogronami.
- Wyłożyć na talerze kuskus, warzywa i podać osobno w miseczkach sos, tak, aby każdy miał swoją miseczkę i mógł sobie polewać warzywa na talerzu. Przy większej liczbie gości można kuskus także podać w osobnej dużej misce, do samodzielnego nakładania.