Warzywa z patelni na sposób arabski


Ten przepis także pochodzi z jednej z moich ulubionych książek kucharskich "Kuchnia wegetariańska z fantazją". Warzywa z patelni, do tego kasza kuskus i miętowo-winogronowy jogurt. Przepyszna mieszanka smaków i aromatów. Robiłam to danie już wiele razy i zawsze bardzo smakowało i nam, i naszym gościom.
Bardzo polecam ten przepis - naprawdę musicie go wypróbować! :)
Składniki podaję na 4-6 porcji.



Składniki:
  • po 1 strąku czerwonej, zielonej i żółtej papryki
  • 1 bakłażan
  • 2 cukinie
  • 2 pomidory
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 8 daktyli lub suszonych moreli
  • pęczek kolendry
  • po 1 łyżeczce mielonego kuminu i kolendry
  • mielona ostra papryka
  • sól

  • kuskus

  • garść ciemnych lub jasnych winogron
  • pół pęczka mięty
  • 300g jogurtu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
  1. Warzywa umyć i oczyścić. Papryki pokroić w paski, bakłażana i cukinie w kostkę, pomidory w ósemki (poza sezonem użyjcie pelati z puszki), cebulę w paski, czosnek w plasterki, daktyle/morele w paski. Kolendrę posiekać. 
  2. W patelni/woku rozgrzać oliwę,  wrzucić papryki, cukinie, bakłażana, cebulę i czosnek i smażyć ok. 3-4 minuty mieszając. 
  3. Dodać pomidory, daktyle/morele i świeżą kolendrę. Doprawić przyprawami. Nakryć pokrywką i smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut.
  4. W tym czasie przygotować kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  5. Przygotować sos: jogurt wymieszać z oliwa, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, posiekaną miętą i pokrojonymi w kawałki wypestkowanymi winogronami. 
  6. Wyłożyć na talerze kuskus, warzywa i podać osobno w miseczkach sos, tak, aby każdy miał swoją miseczkę i mógł sobie polewać warzywa na talerzu. Przy większej liczbie gości można kuskus także podać w osobnej dużej misce, do samodzielnego nakładania. 
Smacznego!