Kolejna wiosenna kolorowa sałatka pełna smaku i witamin.
Oczywiście zamiast bulguru można użyć kuskusu, quinoi, kaszy jaglanej czy jęczmiennej.
Oczywiście zamiast bulguru można użyć kuskusu, quinoi, kaszy jaglanej czy jęczmiennej.
Przypominam Wam też inne moje ulubione sałatki – zdrowe i kolorowe :) idealne wiosną i latem
i oczywiście – wspaniała sałatka, przebój każdych wakacji :) sałatka z arbuzem i fetą
- szklanka bulguru
- pęczek rzodkiewek
- 1 świeży ogórek, obrany
- 2 pomidory, obrane ze skórki lub kilka malutkich
- zioła: natka pietruszki, mięta, szczypiorek
- sok z cytryny
- oliwa EVO
- sól i pieprz (polecam zielony z młynka)
Wykonanie:
- Kaszę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (czasem jest napisane aby zalać wrzątkiem i odstawić do spęcznienia, a czasem aby ugotować w osolonej wodzie). Ostudzić i spulchnić widelcem.
- Pokroić warzywa – w plasterki, kostkę lub słupki… Posiekać drobno zioła.
- Wmieszać z kaszą, skropić oliwą i sokiem cytrynowym, przyprawić.
Smacznego!