Sałatka z bulgurem




Kolejna wiosenna kolorowa sałatka pełna smaku i witamin.
Oczywiście zamiast bulguru można użyć kuskusu, quinoi, kaszy jaglanej czy jęczmiennej.

Przypominam Wam też inne moje ulubione sałatki – zdrowe i kolorowe :) idealne wiosną i latem
i oczywiście – wspaniała sałatka, przebój każdych wakacji :)  sałatka z arbuzem i fetą

Składniki

  • szklanka bulguru
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 świeży ogórek, obrany
  • 2 pomidory, obrane ze skórki lub kilka malutkich
  • zioła: natka pietruszki, mięta, szczypiorek
  • sok z cytryny
  • oliwa EVO
  • sól i pieprz (polecam zielony z młynka)

Wykonanie:

  1. Kaszę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (czasem jest napisane aby zalać wrzątkiem i odstawić do spęcznienia, a czasem aby ugotować w osolonej wodzie). Ostudzić i spulchnić widelcem.
  2. Pokroić warzywa – w plasterki, kostkę lub słupki… Posiekać drobno zioła.
  3. Wmieszać z kaszą, skropić oliwą i sokiem cytrynowym, przyprawić.

Smacznego!