Krem z cukinii



Prościutki i bardzo smaczny krem z cukinii – w wersji włoskiej, czyli z parmezanem :)
Przypominam także moją ulubioną zupę cukiniowo-czosnkową, zwaną zupą gzika.

Składniki (4 porcje):

  • 6 małych cukinii (ok. kilograma)
  • garść liści bazylii
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • wywar warzywny (ok. 3 szklanek)
  • łyżka tartego parmezanu
  • ew. łyżka śmietany
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • Do podania: płatki parmezanu, listki bazylii, ziarnka pieprzu, chleb

Wykonanie:

  1. Cukinie oczyścić pokroić w kostkę.
  2. Do garnka z grubym dnem wlać oliwę i wrzucić czosnek. Zagrzać.
  3. Dodać cukinie i listki bazylii, gotować ok. 10 minut co jakiś czas mieszając.
  4. Dodać wywar, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 8-10 minut. Zdjąć z ognia.
  5. Odlać ¼ zupy, resztę zmiksować.
  6. Połączyć w garnku, dodać tarty parmezan, natkę i ew. śmietanę. Doprawić.
  7. Nalać na talerze, ozdobić, podawać.

Smacznego!