Spaghetti z cukinią alla carbonara '15

Bardzo smaczna wersja makaronu z cukinią. Bezmięsna i szybka w przygotowaniu.
Oczywiście nie jest to prawdziwa carbonara - ale możecie też dodać do cukinii kawałki boczku lub szynki.
Robię ją co roku, ale tylko raz w sezonie :) Niby nie jest ciężka, ale jednak to "alla carbonara".
I - jak to carbonara - jest z dodatkiem surowych jajek, więc trzeba mieć takie z pewnego źródła i dobrze je umyć.
Gorąco polecam Wam do spróbowania!

Składniki:
  • spaghetti wg. potrzeb (w mnie na 3 osoby)
  • 3 cukinie (nieduże, najlepiej młode)
  • 3 czubate łyżki startego parmezanu (lub pecorino)
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 ząbki czosnku
  • garść liści bazylii (może być też pietruszka lub mięta)
  • oliwa EVO
  • sól i świeżo zmielony pieprz (używam zielonego)
Wykonanie:
  1. Wstawić wodę na makaron, posolić.
  2. Cukinie pokroić na plasterki (jeśli nie jest bardzo młoda, to proponuję przekroić wzdłuż na pół i usunąć ziarna. I pokroić na półplasterki :), czosnek obrać ze skórki, listki bazylii opłukać i osuszyć. 
  3. Wstawić makaron do gotowania.
  4. Na patelnię wlać oliwę i wrzucić ząbki czosnku. Gdy się zaczną rumienić wyjąć i wrzucić cukinię. Podsmażyć do zrumienienia.  Posolić.
  5. W miseczce wymieszać dokładnie jajko, żółtka i parmezan. Dodać porwane listki bazylii, doprawić. 
  6. Spaghetti odcedzić (zachowując 2 łyżki wody z gotowania) i wrzucić z powrotem do garnka. 
  7. Dodać zawartość miseczki, wodę z gotowania i energicznie wszystko wymieszać. 
  8. Dodać cukinie, zamieszać i od razu podawać. 
Smacznego!