Bardzo smaczna wersja makaronu z cukinią. Bezmięsna i szybka w przygotowaniu.
Oczywiście nie jest to prawdziwa carbonara - ale możecie też dodać do cukinii kawałki boczku lub szynki.
Robię ją co roku, ale tylko raz w sezonie :) Niby nie jest ciężka, ale jednak to "alla carbonara".
I - jak to carbonara - jest z dodatkiem surowych jajek, więc trzeba mieć takie z pewnego źródła i dobrze je umyć.
Gorąco polecam Wam do spróbowania!
Składniki:
Oczywiście nie jest to prawdziwa carbonara - ale możecie też dodać do cukinii kawałki boczku lub szynki.
Robię ją co roku, ale tylko raz w sezonie :) Niby nie jest ciężka, ale jednak to "alla carbonara".
I - jak to carbonara - jest z dodatkiem surowych jajek, więc trzeba mieć takie z pewnego źródła i dobrze je umyć.
Gorąco polecam Wam do spróbowania!
Składniki:
- spaghetti wg. potrzeb (w mnie na 3 osoby)
- 3 cukinie (nieduże, najlepiej młode)
- 3 czubate łyżki startego parmezanu (lub pecorino)
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2 ząbki czosnku
- garść liści bazylii (może być też pietruszka lub mięta)
- oliwa EVO
- sól i świeżo zmielony pieprz (używam zielonego)
- Wstawić wodę na makaron, posolić.
- Cukinie pokroić na plasterki (jeśli nie jest bardzo młoda, to proponuję przekroić wzdłuż na pół i usunąć ziarna. I pokroić na półplasterki :), czosnek obrać ze skórki, listki bazylii opłukać i osuszyć.
- Wstawić makaron do gotowania.
- Na patelnię wlać oliwę i wrzucić ząbki czosnku. Gdy się zaczną rumienić wyjąć i wrzucić cukinię. Podsmażyć do zrumienienia. Posolić.
- W miseczce wymieszać dokładnie jajko, żółtka i parmezan. Dodać porwane listki bazylii, doprawić.
- Spaghetti odcedzić (zachowując 2 łyżki wody z gotowania) i wrzucić z powrotem do garnka.
- Dodać zawartość miseczki, wodę z gotowania i energicznie wszystko wymieszać.
- Dodać cukinie, zamieszać i od razu podawać.