To jedno z tradycyjnych dań kuchni toskańskiej - przepis można znaleźć w każdej książce kucharskiej dotyczącej "vera cucina toscana".
Naleśniki ze szpinakiem zapieczone pod beszamelem i "poplamione" sosem
pomidorowym. To połączenie: szpinak, ricotta, beszamel i sos pomidorowy,
sprawia, że danie jest delikatne w smaku, ale jednak nie mdłe. I, moim zdaniem, bardzo smaczne.
Podam Wam klasyczny przepis z
toskańskich książek kucharskich (ja w mojej wersji dodaję jeszcze do nadzienia czosnek :)
Polecam!
Składniki:
- 300g szpinaku ugotowanego, odparowanego i posiekanego
- 200g ricotty
- 100g mąki
- 80g masła
- 4 jajka
- pół szklanki mleka
- pół litra beszamelu’
- troszkę sosu pomidorowego (np. passata pomidorowa ugotowana z czosnkiem, solą i pieprzem)
- starty parmezan
- oliwa z oliwek, masło
- sól, pierz
Wykonanie:
- Z mąki, mleka, 2 jaj, 50 g rozpuszczonego masła i soli wyrobić ciasto naleśnikowe. Odstawić na co najmniej pół godziny. Usmażyć naleśniki.
- W miseczce wymieszać szpinak, ricottę, 2 jajka, 3 łyżki parmezanu, sól, pieprz i startą gałkę muszkatołową.
- Przygotować beszamel z masła, mąki i mleka. Doprawić solą, pieprzem i gałką.
- Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Nadzienie szpinakowe zawijać w naleśniki (w rulony) i układać w naczyniu.
- Polać beszamelem, skropić sosem pomidorowym i posypać obficie parmezanem.
- Zapiekać w 180 stopniach do zrumienienia.
ps. oczywiście naleśniki możecie zrobić wg. swojego wypraktykowanego przepisu.
Lub wg. tego naleśniki na słono :)