Okoń morski z warzywami z patelni (pesce persico alle verdure)




To moja wariacja na temat różnych przepisów na rybę z warzywami. 
Wyszło bardzo smaczne, więc Wam polecam. Przy tym jest szybkie i łatwe do przygotowania. Zamiast okonia można użyć innej ryby słodkowodnej (sandacza?), dobry byłby też miecznik.
Polecam także inne przepisy na okonia, które już tutaj zamieszczałam (czyli takiego z piekarnika z ziemniakami i czarnymi oliwkami oraz z patelni z pomidorkami i pietruszką)– robię je od czasu do czasu i zawsze nam bardzo smakują.  

Składniki (na 2 osoby):

  • filet okonia afrykańskiego
  • ziemniak
  • pół cukinii
  • mała cebulka (szalotka)
  • ząbek czosnku
  • kilka pomidorków cherry
  • listki bazylii
  • białe wino
  • oliwa, sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Czosnek posiekać drobno, cebulkę pokroić w cienkie półplasterki. Ziemniaka i cukinię pokroić w drobna kostkę, pomidorki przekroić na pół lub na mniejsze części. 
  2. Zezłocić na oliwie cebulkę z czosnkiem.
  3. Dodać ziemniaka. Smażyć razem mieszając.
  4. Dodać cukinię. Smażyć.
  5. Dodać pomidorki, doprawić solą i pieprzem i dusić pod przykryciem do miękkości ziemniaków (mieszać, żeby się nie przypaliło).
  6. W tym czasie opłukać rybę, osuszyć, posolić, popieprzyć i włożyć na patelnię.
  7. Zwiększyć gaz do maksimum, podsmażyć rybę z obu stron, podlać odrobiną białego wina (powiedzmy 2 łyżki), odparować.
  8. Znów zmniejszyć gaz, dorzucić porwane w rękach listki bazylii, przykryć i dusić razem ok. 5 minut (w zależności od wielkości fileta – jak jest duży lepiej go przekroić na 2, 3 części).
  9. Podawać od razu. Ze schłodzonym białym winem

Smacznego!