To kolejna już tarta z cukinią i ricottą, ale sposób przygotowania jest inny i inny jest jej smak.
Wykonanie niezmiennie szybkie i proste. I pyszna jest!
My takie tarty jemy na kolację (kupiłam małą formę do tarty, taką wielkości standardowego dużego talerz - w sam raz dla dwóch osób).
Do tego sałata, białe wino i.. nic więcej nie trzeba!
Polecam, wypróbujcie koniecznie!
A kilka dni temu robiłam też tartę z młodymi dymkami i kozim serem... mniam...
Składniki (na standardową formę do tarty)
- kruche ciasto (użyłam gotowego brisée)
- 4 niewielkie cukinie
- mała cebulka (dymka/szalotka)
- 200g ricotty
- 2 jajka i 1 żółtko
- 4 łyżki śmietany kulinarnej
- 4 łyżki tartego sera (grana, parmezan)
- natka pietruszki
- pół szklanki wywaru warzywnego
- oliwa, masło
- sól, pieprz, gałka
- Cukinie pokroić w cienkie plasterki. Natkę posiekać drobno z cebulą.
- Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć natkę z cebulą i podsmażyć mieszając.
- Dodać cukinie, mieszać ok. 2 minut. Wlać wywar, zmniejszyć gaz, przykryć i gotować ok. 10 minut (aż wywar wyparuje).
- W miseczce roztrzepać ricottę, doprawić solą, pieprzem i gałką, dodać 2 łyżki sera i dwa jajka. wymieszać dokładnie.
- W formie do tarty rozłożyć ciasto (brzegi niech wychodzą trochę ponad brzeg formy), ponakłuwać, wyłożyć masę ricottową.
- Wyłożyć cukinie.
- W miseczce rozmieszać śmietanę, pozostały ser i żółtko (można ciut żółtka zostawić do posmarowania brzegów). Rozsmarować na cukiniach.
- Zwinąć wystające części ciasta do środka, ew. posmarować pozostałym żółtkiem. Zapiekać w 180 stopniach przez ok. 50 minut (musi się ładnie zrumienić).
- Wyjąć i pozostawić parę minut do przestudzenia. Można podawać gorącą lub w temperaturze pokojowej.