To kolejna propozycja chińskiego dania. Zresztą poprzednie dwie też bardzo polecam. W sumie niewiele się różnią - jakoś takie kompozycje składników mi najbardziej pasują. Nie lubię dodawać cukinii, kukurydzy czy innych brokułów :) Za to grzybki mun i marchewka - koniecznie! i jeszcze fistaszki!
Tym razem zamiast zwykłego tofu użyłam wędzonego, które dodatkowo wcześniej zamarynowałam. Groszek cukrowy to moje ostatnie odkrycie - świetnie pasuje do chińszczyzny (chyba lepiej niż fasolka szparagowa).
Ale najważniejsze jest to, że to danie przygotowałam moim nowym nabytku - w prawdziwym woku ze stali węglowej! (który najpierw musiałam wypalić na gazem w kuchni, a że kuchnia jest otwarta to zadymiłam totalnie cały dom :( Jednak było warto. Różnica w stosunku do rondla jest kolosalna. Warzywa rzeczywiście pozostały idealnie chrupkie.
Bardzo Wam polecam prawdziwy wok (tzn. nie taki np. z Ikei, choć oczywiście jest to wyłącznie moje zdanie i wynika z mojego osobistego doświadczenia :)
Składniki (jak jakiegoś nie macie to zamieńcie lub zrezygnujcie - i tak będzie pysznie :)
- makaron mie
- tofu wędzone
- garść groszku cukrowego
- mała marchewka
- kawałek czerwonej papryki
- dymka (sam szczypior)
- kilka suszonych grzybków mun (ja miałam te krojone)
- garść kiełków fasolki mung
- garść orzeszków ziemnych
- ząbek czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- olej
- sos sojowy
- sos rybny
- sos z soją i imbirem TaoTao
- łyżeczka cukru trzcinowego
- Tofu pokroić na kawałki. W miseczce wymieszać łyżkę sosu sojowego z łyżką oleju, przeciśniętym ząbkiem czosnku i startym imbirem. Dodać tofu, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce (czym dłużej tym lepiej, min. pół godziny).
- Orzeszki podprażyć na suchej patelni.
- Grzybki przygotować wg. przepisu na opakowaniu.
- Groszek zblanszować we wrzątku przez 2 minuty, odcedzić i natychmiast przelać lodowatą wodą.
- Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić.
- Marchewkę, paprykę i szczypior pokroić w paski.
- W woku rozgrzać 3 łyżki oleju (u mnie rzepakowy). Wrzucić tofu i smażyć 1 min. cały czas mieszając.
- Dodać marchew, paprykę i grzybki. Wlać łyżkę sosu sojowego, wsypać łyżeczkę cukru, zamieszać, przykryć i dusić ok. 2 minuty.
- Dodać makaron i smażyć razem ok. 3 minut cały czas mieszając.
- Dodać groszek, kiełki, sos rybny i szczypior. Mieszać 1 minutę, ew. doprawić sosem taoTao jeśli lubicie, posypać orzeszkami i podawać. Najlepiej w towarzystwie mocno schłodzonego piwa!