Kwiaty cukinii z kozim serem i orzeszkami piniowymi (Fiori di zucca con formaggio di capra e pinoli)


Czy w Polsce są już dostępne kwiaty cukinii? Albo dyni? Tutaj są w sprzedaży prawie przez cały rok! Tym razem przygotowałam je w wersji lżejszej, niesmażonej, jako przystawkę.
Kwiaty cukinii najczęściej faszeruje się ricottą z ziołami lub mozzarellą z anchois. Można je smażyć lub zapiekać w piekarniku. Inne moje przepisy na kwiaty cukinii są tutaj klik

Składniki

  • 10 kwiatów cukinii/ dyni
  • mały ziemniak
  • 100 świeżego sera koziego
  • jajko
  • łyżka szczypiorku
  • łyżka orzeszków piniowych
  • ząbek czosnku
  • bułka tarta
  • tarty ser (pecorino lub parmezan)
  • oliwa
  • sól, pieprz

Wykonanie:
  1. Ziemniaka ugotować w skórce, obrać, rozgnieść w miseczce widelcem. Dodać ser, jajko, szczypiorek, przeciśnięty ząbek czosnku, sól i pieprz.
  2. Orzeszki lekko podprażyć, dodać do masy.
  3. Oczyścić kwiaty (usunąć pręcik i ew.oczyścić z piasku, opłukać, osuszyć).
  4. Formę do pieczenia posmarować oliwą. 
  5. Faszerować kwiaty (ok. 1 łyżeczki), zawijać i układać w naczyniu. 
  6. Skropić oliwą, posypać serem i zapiekać ok. 15 minut w 220 stopniach. 
Smacznego!!