Fantastyczne danie na lato! Pyszne dojrzałe włoskie pomidory królują teraz na straganach. Objadamy się nimi codziennie, najczęściej z mozzarellą i bazylią, oczywiście! Tym razem przygotowałam pomidory faszerowane, pyszne, banalnie proste a efektowne, prawda? My zjedliśmy je z ziemniaczkami i krewetkami, ale mogą być dodatkiem
do ryb czy mięs, np. z grilla. Wszystko należy przygotować z wyprzedzeniem i
potem tylko upiec w piekarniku. Podaję proporcje dla 2 osób (po 2 pomidory na
osobę), ale to danie świetnie nadaje się na większe przyjęcia, można
przygotować całą blachę takich pomidorów! Spróbujcie!
- 4 dojrzałe pomidory
- 4 łyżki ryżu
- 4 ziemniaki
- świeże zioła: bazylia, oregano, natka
- oliwa, sól, pieprz
Wykonanie:
- Od pomidorów odkroić górną część, zachować. Wykroić miąższ, usunąć nadmiar soku (przez sitko, sok wypić :) Resztę posiekać drobno lub przetrzeć przez passaverdure. Wymieszać z oliwą, solą, pieprzem i ziołami.
- Dodać ryż, wymieszać i odstawić do macerowania na co mniej półtorej godziny.
- Po tym czasie napełnić farszem pomidory, przykryć, ułożyć w naczyniu do zapiekania posmarowanym oliwą.
- Ziemniaki pokroić na kawałki, wymieszać w miseczce z oliwą i solą i dodać do pomidorów. Zapiekać ok. 1 godziny w 200 stopniach.
Smacznego!