Wakacje to dla mnie czas faszerowanych
warzyw, najczęściej papryki, cukinii i bakłażana – zapraszam do przejrzenia wcześniejszych
wpisów na przepyszne warzywa faszerowane klik
Dziś proponuję lekki,
aromatyczny farsz z kaszą kuskus. Właściwie ten farsz to taka osobna sałatka
(jak to już bywało z poprzednimi), można jeść samą lub jako dodatek do ryby czy
mięsa.
I nadaje się oczywiście także do faszerowania cukinii. Pycha!
I nadaje się oczywiście także do faszerowania cukinii. Pycha!
- po pół dowolnej papryki na osobę (ja miała ogromną, więc starczyła jedna) + połówka do farszu
- szklanka kuskusu
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- łyżka kaparów
- kilka rodzynek
- listki mięty i natki
- cytryna
- oliwa, sól, pieprz
Wykonanie:
- Kuskus przygotować wg. przepisu na opakowaniu (zagotować szklankę wody, posolić, wyłączyć, wsypać kuskus, wlać ciut oliwy, zamieszać, przykryć. Po 4 minutach gotowe).
- Połówkę papryki pokroić w drobne paseczki i poddusić na oliwie.
- Kapary i rodzynki posiekać.
- Orzeszki zrumienić na suchej patelni.
- Kuskus rozdrobnić widelcem, dodać orzeszki, paprykę, kapary, rodzynki, posiekane listki mięty i natki, oliwę, sok z cytryny. Doprawić.
- Papryki przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasionka, faszerować sałatką kuskusową, skropić oliwą i zapiekać ok. 15 minut w 180 stopniach.
- Podawać ciepłe z sałatą. Można posypać wiórkami pecorino, parmezanu lub polać jogurtem greckim.