Papryka faszerowana kuskusem z orzeszkami piniowymi i miętą (Peperone con couscous, pinoli e menta)



Wakacje to dla mnie czas faszerowanych warzyw, najczęściej papryki, cukinii i bakłażana  – zapraszam do przejrzenia wcześniejszych wpisów na przepyszne warzywa faszerowane klik
Dziś proponuję lekki, aromatyczny farsz z kaszą kuskus. Właściwie ten farsz to taka osobna sałatka (jak to już bywało z poprzednimi), można jeść samą lub jako dodatek do ryby czy mięsa.
I nadaje się oczywiście także do faszerowania cukinii. Pycha!

Składniki:
  • po pół dowolnej papryki na osobę (ja miała ogromną, więc starczyła jedna)  + połówka do farszu
  • szklanka kuskusu
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • łyżka kaparów
  • kilka rodzynek
  • listki mięty i natki
  • cytryna
  • oliwa, sól, pieprz
Wykonanie:
  1. Kuskus przygotować wg. przepisu na opakowaniu (zagotować szklankę wody, posolić, wyłączyć, wsypać kuskus, wlać ciut oliwy, zamieszać, przykryć. Po 4 minutach gotowe).
  2. Połówkę papryki pokroić w drobne paseczki i poddusić na oliwie.
  3. Kapary i rodzynki posiekać.
  4. Orzeszki zrumienić na suchej patelni.
  5. Kuskus rozdrobnić widelcem, dodać orzeszki, paprykę, kapary, rodzynki, posiekane listki mięty i natki, oliwę, sok z cytryny. Doprawić.
  6. Papryki przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasionka, faszerować sałatką kuskusową, skropić oliwą i zapiekać ok. 15 minut w 180 stopniach.
  7. Podawać ciepłe z sałatą. Można posypać wiórkami pecorino, parmezanu lub polać jogurtem greckim. 
Smacznego!