Tarta z brokułem gałązkowym, czerwoną cebulą i serem provolone (Torta salata con broccoletti cipolla rossa e provolone)


Na zdjęciu oczywiście tarta przed upieczeniem, ale jest bardziej kolorowa i wygląda efektowniej więc to zdjęcie wskoczyło na okładkę. Tarta po upieczeniu na końcu przepisu :) Zapraszam!


Składniki:
  • gotowe ciasto francuskie (bez oleju palmowego!)
  • czerwona cebula
  • kilka gałązek brokuła gałązowego
  • kawałek sera provolone (miałam piccante) 
  • kilka suszonych pomidorów (niekoniecznie)
  • 2 jajka
  • 100ml śmietany kulinarnej
  • garść tartego parmezanu
  • oliwa EVO, sól, pieprz
  • ew. garść podprażonych orzechów włoskich lub piniowych do posypania
Wykonanie: 
  1. Formę do tarty wyłożyć ciastem, podpiec 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  2. Cebulę pokroić w piórka, poddusić na oliwie. 
  3. Brokuły zblanszować lub ugotować na parze al dente
  4. Jajka roztrzepać, dodać śmietanę, parmezan, sól, pieprz. 
  5. Na podpieczony spód wyłożyć cebulę, brokuły, pomidory, zalać masą jajeczną, ułożyć pokrojony w kostkę ser provolone. 
  6. Zapiekać ok. pół godziny do zrumienienia 
  7. Można posypać orzeszkami.
Smacznego!